Voor 2023 zijn de volgende prioriteiten bepaald:
- De informatiemanagement en ICT organisatie van Gemeente Leidschendam-Voorburg gaat zich richten op regie. In 2022 is de ontvlechting van de ICT samenwerking met Gemeente Westland een feit. Hiervoor zullen er in 2023 nadere structurele samenwerkingen met dienstverleners en leveranciers gemaakt worden om het ICT beheer uit te voeren.
- Verdere doorontwikkeling van de opgeleverde informatiebeveiligingscomponenten die zijn benoemd in het Uitvoeringsplan Informatiemanagement, beveiliging en ICT.
- De gemeentelijke applicaties zullen in 2023 zoveel mogelijk naar de cloud gebracht worden. Zo kan de gemeentelijke organisatie zich richten op het op de juiste manier inzetten van de functionaliteit en minder op het technische beheer van deze applicaties.
Deze activiteiten vloeien voort uit de volgende prioriteiten die zijn benoemd in de Informatiemanagement en ICT missie, visie en strategie 2020 – 2024:
- Informatiebeveiliging
In de toenemende digitalisering is het borgen van informatieveiligheid en privacy essentieel. Steeds meer systemen worden aan elkaar gekoppeld en steeds meer mensen moeten toegang krijgen tot dit netwerk van informatie. Daarbij dient de gemeente tevens als organisatie te voldoen aan relevante normen, kwaliteitseisen en wet- en regelgeving.
- Werkplek van de toekomst
De veranderende digitale wereld heeft ook een impact op de digitale werkomgeving van de gemeente. Plaats- en tijdonafhankelijk digitaal samenwerken is de norm geworden. De coronacrisis heeft voor een enorme versnelling gezorgd. Er is behoefte aan een ander en meer divers palet van functionaliteiten. Het is belangrijk om als organisatie proactief te voorzien in deze wensen om te borgen dat er efficiënt, effectief en veilig (samen)gewerkt kan worden en informatie niet gaat “zwerven” buiten de organisatie. Om dit te bereiken is inrichting en implementatie van de nieuwe digitale werkplek noodzakelijk.
- ICT management van de toekomst
We leven in een informatie- en netwerksamenleving die steeds complexer wordt. De overheid maakt de stap naar een digitaal georiënteerde dienstverlening en bedrijfsvoering. Om dit op een goede manier te kunnen blijven ondersteunen komt er een herziening van de gemeentelijke ICT-infrastructuur en het bijbehorende beheer.
- Wet Open Overheid
In 2022 is de Woo in werking getreden. De Woo is de vervanger van Wob. De Woo wordt gefaseerd ingevoerd. Allereerst blijft de mogelijkheid om informatie op te vragen bestaand (wob-verzoek). Tevens is er een contactpersoon aangesteld om inwoners te helpen zoeken naar openbare informatie. Daarnaast wordt de gemeente verplicht een aantal documenten actief openbaar te maken. De eerste type documenten moeten begin 2023 openbaar gemaakt worden. Daarvoor moet de gemeente ten eerste op het landelijke platform plooi worden aangesloten. Ten tweede worden de benodigde processen beschreven en geïmplementeerd zoals beschreven in de impactanalyse die eerder aan de raad is voorgelegd.