Wie in een situatie terecht komt waarbij extra ondersteuning nodig is, kan daarvoor rekenen op de gemeente. Daar staat tegenover dat we wel verwachten dat je een betaalde baan zoekt, of dat je je op een andere manier blijft inzetten voor de samenleving. Dit geldt ook voor mensen in de bijstand, die hierbij op persoonlijke begeleiding kunnen rekenen. Met oog voor ieder individueel persoon willen we iedereen het perspectief bieden om – naar vermogen – echt mee te kunnen doen aan onze samenleving. We houden regelmatig contact met alle mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en verwachten dat inwoners die gebruik maken van gemeentelijke regelingen zich maximaal inspannen om zelfstandig mee te doen in de samenleving.
Onderstaande acties staan deels uit reguliere werkzaamheden en deels uit nog vast te stellen re-integratie en participatiebeleid in kwartaal 2023.
- Inzetten op de uitstroom naar werk of participatie voor mensen met een bijstandsuitkering.
- Conform het herstelbeleid aandacht besteden aan de groep inwoners met een relatief lange afstand tot de arbeidsmarkt en jeugdwerkloosheid (inzet participatieconsulenten en leerwerkmakelaar).
- Tegen de achtergrond van een (zeer) krappe arbeidsmarkt wordt ingespeeld op de verbetering van het regionaal matchingsproces (om mismatches te voorkomen/ te beperken, inzet matchmakers wordt voorgelegd binnen het nieuwe re-integratie en participatiebeleid).
- Kwetsbaarheid van doelgroepen beperken en doorstroom stimuleren door om- en bijscholing, praktijkleren binnen de arbeidsmarktregio en leer-werktrajecten verder te ontwikkelen.
- Werkgevers worden beter geïnformeerd over inclusief werkgeverschap door het werkgeversservicepunt.
- Binnen de arbeidsmarktregio maken we jaarlijks binnen het uitvoeringsplan samenwerkingsafspraken tussen gemeenten, UWV, het leerwerkloket, werkgeversservicepunten en onderwijspartners over regionale acties omtrent de arbeidsmarkt bijvoorbeeld omscholing naar kraptesectoren.